top of page

Grow Your Vision

Welcome visitors to your site with a short, engaging introduction. 

Double click to edit and add your own text.

Sterilisatie

 

Teef

Voor teven die niet ingezet worden voor de fokkerij, adviseren wij een sterilisatie. Teven kunnen gesteriliseerd worden vanaf een leeftijd van 6-7 maanden of drie maanden na een loopsheid. Onze voorkeur gaat uit naar 3 maanden na de eerste loopsheid. Niet gesteriliseerde teven lopen na elke loopsheid risico op een schijnzwangerschap en een baarmoederontsteking. Een baarmoederontsteking is een levensbedreigende ziekte waarbij een acute risicovolle operatie vaak noodzakelijk is.

Het verwijderen van de ovaria (eierstokken) heeft grote voordelen:

  • Geen kans meer op baarmoederontsteking

  • Minder kans op tumoren van de melkklierpakketten op latere leeftijd (bij sterilisatie voor de derde loopsheid)

  • Geen loopsheid meer en geen kans op ongewenste zwangerschap

De baarmoeder zelf wordt alleen verwijderd indien deze afwijkingen vertoont. Bij jonge teefjes is dat vrijwel nooit het geval.

Bij sommige rassen treedt er na de sterilisatie een vachtverandering op. Voor sommige eigenaren is dat een reden om een teef niet te laten steriliseren. Veterinair gezien weegt het nadeel van de vachtverandering niet op tegen de voordelen die steriliseren biedt. Vraag onze dierenarts om meer informatie!

 

Poes

Poezen worden gesteriliseerd via een klein sneetje in de buikwand ter hoogte van de navel. Bij een gezonde kat worden alleen de beide eierstokken verwijderd. Dit sneetje wordt onderhuids gehecht waardoor je er na afloop vrijwel niets van ziet. Poezen krijgen voor de ingreep pijnstilling en krijgen voor 5 dagen daarna pijnstilling mee voor thuis. De operatie vindt plaats onder algehele narcose.

Na de operatie met de poes drie dagen binnen blijven voor een goed wondherstel.

Het steriliseren van poesjes rond de 6-7 maanden oud heeft de volgende voordelen:

  • Geen krolse kat in huis

  • Geen risico op ongewenste zwangerschap

  • Aanzienlijk minder kans op tumoren van de melkklieren

  • Preventie van tumoren/ontstekingen van de baarmoeder

Heeft u een oudere niet gesteriliseerde poes in huis? Ook dan adviseren wij een sterilisatie ter voorkoming van zwangerschap en problemen aan de baarmoeder en melkklieren.

 

Konijnen

Niet gesteriliseerde vrouwtjes kunnen onder invloed van hun hormonen ruzie krijgen. Konijnen die vechten kunnen elkaar flink verwonden, vaak zelfs met de dood tot gevolg.

Voor voedsters (vrouwtjes) geldt ook dat steriliseren (het verwijderen van de eierstokken) beter is. Niet alleen voor de sociale contacten van uw konijn, maar nog belangrijker: om problemen aan de baarmoeder te voorkomen. Veel voedsters sterven een vroegtijdige dood als gevolg van kanker van de baarmoeder. Door voedsters op een leeftijd van 6 maanden te steriliseren worden de problemen aan de baarmoeder voorkomen.

Uit het oogpunt van dierwelzijn worden konijnen bij ons onder algehele narcose gebracht voor de sterilisatie.

Konijnen zijn erg gevoelig voor narcose. Daarom ligt bij ons de focus op dat ze goed warm blijven en snel wakker worden en weer eten en keutelen voor ze naar huis gaan.

bottom of page