top of page

Laparoscopische sterilisatie

Vanaf 1 december 2020 zijn wij van start gegaan met deze nieuwste sterilisatietechniek voor teefjes. Een laparoscopische sterilisatie (eigenlijk een castratie want we verwijderen de eierstokken) is een sterilisatie die door middel van een kijkoperatie wordt uitgevoerd.

Het grootste voordeel van een kijkoperatie is dat de ingreep voor het dier veel minder ingrijpend is waardoor uw hond veel minder pijn ervaart de dagen na de ingreep en bovendien veel sneller herstelt.

De buikholte wordt voorzichtig opgeblazen met een speciale naald. Door middel van drie kleine gaatjes in het midden van de buik kunnen de benodigde instrumenten en de camera in de buikholte gebracht worden. Door het opblazen van de buik is er ruimte ontstaan om te kunnen kijken en werken. Met behulp van een super veilig "vessel sealing systeem" worden de bloedvaten en het weefsel rondom de beide eierstokken geseald en doorgehaald. Daardoor is er nog minder kans op het ontstaan van (na)bloedingen.  Tijdens de ingreep kijkt de dierenarts op het beeldscherm waarop exact te zien is wat er in de buik gebeurt. Met deze methode hoeft er geen tractie te worden uitgeoefend op de eierstokken waardoor er significant minder pijn is na de ingreep. Ook herstellen de drie kleine gaatjes sneller dan een grotere incisie die nodig is bij de traditionele sterilisatie (zonder kijkoperatie). Na het verwijderen van beide eierstokken uit de buikholte wordt de lucht die in de buik is geblazen weer verwijderd en worden de drie kleine gaatjes netjes gehecht. deze hechtingen ziet u aan de buitenzijde niet en deze worden ook niet verwijderd. Wel komt uw hond tussen de 7-10 dagen na de ingreep op (gratis) nacontrole zodat de dierenarts de operatiewondjes kan beoordelen en samen met u het herstel kan evalueren.

Wilt u ook alles weten over deze diervriendelijke methode? Bel of mail ons dan gerust.

Dierenkliniek Broek-1_edited
Dierenkliniek Broek-14_edited
Dierenkliniek Broek-11_edited
Dierenkliniek Broek-17_edited
Dierenkliniek Broek-19
Dierenkliniek Broek-15
Dierenkliniek Broek-16
bottom of page