Passie voor uw dier
Castratie
Hond
Reuen worden niet standaard gecastreerd. Indicaties voor castraties zijn:
-
geboortebeperking
-
ongewenst gedrag, bijvoorbeeld bij dominantie naar gezinsleden/andere honden
-
ter voorkoming van voorhuidontsteking
-
prostaatproblemen
-
Bij probleemgedrag is castratie niet altijd de oplossing, vraag bij problemen om een passend advies van onze dierenarts.
Reuen kunnen gecastreerd worden vanaf een leeftijd van 6-7 maanden.
Reuen krijgen bij dierenkliniek Broek standaard morfine, waardoor ze vrijwel nooit een kap om hoeven.
Chemische castratie hond
Reuen kunnen door middel van plaatsing van een onderhuids implantaat ook chemisch gecastreerd worden. De effecten op de reu zijn hetzelfde als bij een normale castratie, alleen tijdelijk. Ongeveer 6 weken na plaatsing wordt het volledige effect bereikt dat vervolgens zo’n 6-9 maanden aanhoudt. Dit is per reu verschillend en tevens afhankelijk van de sterkte van het implantaat. Bij sommige reuen is een implantaat wel tot 1 jaar werkzaam.
Een chemische castratie is een mooie oplossing voor eigenaren die eerst willen ontdekken hoe hun reu reageert op een castratie, of voor eigenaren die opzien tegen een operatie. Tijdens de werkzame periode van het implantaat zullen de testikels kleiner worden. Wanneer het implantaat is uitgewerkt krijgen de testikels weer hun normale grootte.
Voor meer informatie over het wel/niet castreren van de hond: klik hier
Kater
Wij adviseren katers vanaf een leeftijd van 6-7 maanden te castreren.
Het castreren van katers is een kleine ingreep. Onder algehele narcose worden beide testikels via een heel klein sneetje verwijderd. Het sneetje wordt niet gehecht en zit na een dag al dicht. Na de ingreep moet de kater twee dagen binnen blijven. Alle katers krijgen pijnstilling voor de operatie en krijgen voor 4 dagen na de operatie ook pijnstilling mee naar huis. Castreren heeft veel voordelen voor de kat zelf, maar ook voor andere katten en mensen in zijn omgeving:
-
Katers die op tijd gecastreerd worden sproeien niet in huis
-
Gecastreerde katers blijven dichter bij huis
-
Gecastreerde katers vechten minder vaak, daardoor is er veel minder kans op het ontstaan van vechtabcessen.
-
Geboorte beperking, een kater kan op een dag meerdere poezen dekken en daardoor voor veel ongewenste nakomelingen zorgen.
Ook oudere katers kunnen gecastreerd worden, wanneer zij al ongewenst plas gedrag in huis vertonen is castratie niet altijd een oplossing voor dat probleem.
Konijn
In tegenstelling tot wat veel mensen denken is een konijn een dier dat in groepen leeft. Een konijn alleen is eenzaam en kan zijn of haar natuurlijke gedrag niet vertonen. Een konijn dat al langer alleen zit zal echter niet zomaar een soortgenoot in zijn of haar territorium toelaten.
Vaak worden konijntjes uit hetzelfde nest van hetzelfde geslacht bij elkaar geplaatst. Omdat de diertjes elkaar kennen gaat dit vaak lange tijd goed. Let wel op, ongecastreerde mannetjes komen uiteindelijk onder invloed van testosteron te staan en zullen met elkaar gaan vechten, ook al komen ze uit hetzelfde nest. Konijnen die vechten kunnen elkaar flink verwonden, vaak zelfs met de dood tot gevolg.
Gecastreerde mannetjes en vrouwtjes kunnen heel lang zonder problemen samen blijven.
Ons advies is om uw rammelaars (mannetjes) altijd te laten castreren, bij voorkeur rond de 6 maanden leeftijd. Hiermee voorkomt u problemen. Tevens kunt u hierdoor een rammelaar met een voedster (vrouwtje) samen houden zonder ongewenste nakomelingen te krijgen.
Uit het oogpunt van dierwelzijn worden konijnen bij ons onder algehele narcose gebracht voor de castratie. Bij het castreren van rammelaars is het soms ook mogelijk om enkel plaatselijke verdoving toe te passen, bij voedsters kan dit niet.
Konijnen zijn erg gevoelig voor narcose. Daarom ligt bij ons de focus op dat ze goed warm blijven en snel wakker worden en weer eten en keutelen voor ze naar huis gaan.